ANADOLU MESLEK LİSESİ
AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI


       
 

Ağırlama ve Gıda Teknolojisi Programı ile bireylere öncelikle temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, çağımızın gereği olan güçlü insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp, kullanabilme yeterlikleri kazandırmayı hedeflenmiştir. Programın genel amacı; bireylerin temel yeterlikler üzerine temel mesleki bilgi ve becerilerle donatılmasını sağlamaktır.Kazandırılan beklentileri doğrultusunda kaliteli hizmet sunabilen, pazarlayabilen, sektörün beklentileri doğrultusunda kaliteli hizmet sunabilen, kendi işyerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirebilme ve işin her aşamasında kaliteden sorumlu olmanın gereğini bilen bireyler yetiştirmektir.

 Meslek ve Anadolu meslek lisemizde olan bir bölümdür.meslek lisesinde 3 yıl eğitim verilir. Anadolu Meslek Lisesinde 4 yıl eğitim verilir. Burada ilk yıl İngilizce hazırlık görülür.

          Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Meslekler Rehberi’ne bakıldığında; ağırlama ve gıda teknolojisi programının bölüm alanında elaman yetiştirmek olduğu ve mezun olan kişilerin ise ilgili firmalarda çalıştıkları veya uzman olarak yer aldıkları belirlenmiştir.

Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanı program yapısında, sektörün ihtiyaç duyduğu meslek eğitimi esas alınmıştır.Bu mesleklerde faaliyet gösteren bireylerden beklenen nitelikler belirlenerek, bu nitelikleri kazandıracak modüller planlanmış ve modüler program yapısı oluşturulmuştur. Bu program yapısı içerisinde, Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alan kapsamında Servis, Mutfak Kat Hizmetleri, Kurum Beslenmesi, Gıda Analizi meslek programları yer almaktadır.

             Bu bölümde bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı , üç yıl mesleki eğitim olmak üzere dört yıl eğitim  verilmektedir.  Lise 1. sınıfta ortak alan eğitimi verildikten sonra öğrenci lise 2. sınıfta ilgi duyduğu, becerili olduğu alana yönlendirilir. 

Bu alanlar;

  • Gıda Analizi

  • Kat Hizmetleri

  • Mutfak

  • Servis

  • Kurum Beslenme

Gıda Analizi  Servis 
 

Beslenme hizmetleri içinde besin üretme ve üretilen besin örnekleri üzerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analiz hizmetlerini yürüten elemanların yetiştirildiği bölümdür.
 


 

Yiyecek ve içecekleri sunma konusunda kurallar bilen ve uygulayan müşteri isteklerini dikkate alarak iyi ilişkiler kurabilen elemanların yetiştirildiği bölümdür.
  Kurum Beslenmesi    Mutfak 
 

            Kurum mutfağında, satın alma ve depolamayı kontrol eden, grubun ihtiyaçlarına uygun mönü planlayabilen, planlanan mönü doğrultusunda uygulamaları denetleyen ve araçların, malzemelerin verimli kullanımından sorumlu diyet uzmanı ile iş birliği içinde çalışan iş görenler arasında planlama ve koordinasyonu sağlayan elemanların yetiştirildiği bölümdür.

  Otel, restaurant, cafe vb. yerlerde hizmet amacına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin eksiksiz olarak hazırlanarak servise hazır hale getirilmesinde görev alabilecek elemanların yetiştirildiği bölümdür.  
  Kat Hizmetleri
 

Konaklama ve tedavi amaçlı olarak donatılan tesislerde mutfak ve bulaşık hane dışında kalan bahçe yolları, bina çevresi, tretuvar ve bina olarak özellikle odaların temizlik, düzen ve dekorasyonun ve çamaşır hizmetlerinden sorumlu olan elemanların yetiştirildiği bölümdür. 

          
 

AĞIRLAMA GIDA BÖLÜMÜ
KIZ ERKEK
HAZIRLIK 15 6
9. Sınıf 7 7
10. Sınıf - -
11. Sınıf - -
TOPLAM 22 13

 

 


ÜNİVERSİTEYE EK PUAN ALARAK GİREBİLECEĞİ BÖLÜMLER

1- Gıda Teknolojisi  2 YILLIK (SAYISAL)  
2- Mutfak Denetimi     2 YILLIK (SÖZEL)   
3- Otel Yöneticiliği  2 YILLIK (SAYISAL) 
4- Yiyecek ve İçecek İşl.     2 YILLIK (Eşit Ağırlıklı) 
5- Aşçılık        2 YILLIK (SÖZEL)     
6- Süt ve Ürünleri    2 YILLIK (Eşit Ağırlık) 
7- Aile Bilimleri ve Tük. Öğr.    4 YILLIK (Eşit Ağırlık)  
8- Aile Ekonomisi ve Bes Öğr             4 YILLIK (Eşit Ağırlık) 
9- Beslenme ve Diyetetik  4 YILLIK (SAYISAL)  
10- Turizm ve Otel İşletmeciliği  4 YILLIK (Eşit Ağırlık)